Nieuws

Even voorstellen… Hadewijch Zwart

Vandaag in onze voorstelronde van het organisatiecomité van de Historicidagen 2019: Hadewijch Zwart!

Vertel kort iets over jezelf en wat je historische achtergrond/specialisatie/expertise is.

Mijn naam is Hadewijch Zwart en ik heb Cultuurgeschiedenis gestudeerd. Mijn bachelor heb ik behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen en mijn master aan de Universiteit Utrecht.

Waarom ben je lid van het organisatiecomité van de Historicidagen 2019 en wat is jouw taak?

Sinds augustus 2018 ben ik werkzaam bij het KNHG en het Huygens ING als communicatiemedewerker KNHG en webredacteur van Historici.nl. Ik ben tijdens de Historicidagen 2019 hoofdverantwoordelijk voor de communicatie.

Wat trekt je aan in het thema van de Historicidagen: Inclusieve Geschiedenis?

Inclusiviteit is een modieus begrip dat op veel verschillende manieren wordt geïnterpreteerd en toegepast. Het lijkt me enorm interessant om tijdens de Historicidagen 2019 de diverse opvattingen over het begrip besproken te zien worden en ik ben heel benieuwd hoe deelnemers en hun organisaties zelf met geschiedenis en inclusiviteit omgaan.

Welke van de vijf redenen die genoemd worden op de website om naar de Historicidagen te komen spreekt jou het meest aan en waarom?

Ik vind ze allemaal heel belangrijk, maar ik kies toch voor netwerken. Zoals nu al te zien is aan de inschrijvingen zijn er veel jonge historici aanwezig. Ik hoop dat de Historicidagen hen kan laten kennismaken met het historische werkveld en nieuwe inspirerende contacten kunnen opleggen. Een kans om zoveel historici uit verschillende werkvelden bij elkaar te zien, krijg je niet zo vaak!

Op het congres worden verschillende sessies, controversen en pitches georganiseerd: naar welke van deze bijeenkomsten kijk je in het bijzonder uit en waarom?

Wat een moeilijke keuze! Ik ben heel benieuwd naar “Een multidimensionaal perspectief op bronnen over geweld in Indonesië 1945-1949” met onder andere Stef Scagliola en naar “Globalisering in het klein” met onder andere Arnoud Jan Bijsterveld. Beide sessies geven het podium aan een diverse groep historici en stellen actuele vraagstukken aan de kaak. Natuurlijk kijk ik ook uit naar de sessie waar ik zelf aan deelneem: “De toekomst van digitale platforms”