Nieuws

Even voorstellen… Antia Wiersma

Vandaag in onze voorstelronde van het organisatiecomité van de Historicidagen 2019: Antia Wiersma!

Vertel kort iets over jezelf en wat je historische achtergrond/specialisatie/expertise is.

In 1992 ben ik, als eerste student in Groningen, afgestudeerd op een ‘product’ en wel op twee biografische radioportretten van Markante Groninger Vrouwen in een serie voor Radio Noord. Nu 25 jaar later doe ik biografisch onderzoek naar dr W.H. Posthumus-van der Goot.

Waarom ben je lid van het organisatiecomité van de Historicidagen 2019 en wat is jouw taak?

Ik ben vanuit mijn functie, directeur van het KNHG, lid van het organisatiecomité van de Historicidagen. En binnen het organiserend comité ben ik betrokken bij van alles en nog wat, van de financiën en fondsenwerving tot en met de inhoud en communicatie.

Wat trekt je aan in het thema van de Historicidagen: Inclusieve Geschiedenis?

Het thema is breed en het is dus spannend om te zien hoe het veld het thema interpreteerde. Als je nu kijkt naar het programma zie je dat je met dit thema alle kanten uit kan.

Welke van de vijf redenen die genoemd worden op de website om naar de Historicidagen te komen spreekt jou het meest aan en waarom?

Inspireren staat met stip op één. Ik denk dat ieder congres momenten van inspiratie bevat. Die momenten zijn waarvoor je gaat. Natuurlijk ook om bekenden te ontmoeten, te netwerken en van Groningen te genieten. Tenslotte hoop ik verrast te worden tijdens de sessies en controversen.

Op het congres worden verschillende sessies, controversen en pitches georganiseerd: naar welke van deze bijeenkomsten kijk je in het bijzonder uit en waarom?

Dat zijn er twee die allebei op vrijdag zijn geprogrammeerd. De eerste is de sessie van Leonieke Vermeer over auto/biografieën, niet zo verwonderlijk gezien mijn historische specialisatie. De andere is op vrijdagmiddag getiteld ‘Inclusieve geschiedenis en haar beperkingen’ die inhoudelijk over het thema van het congres gaat.