Nieuws

Cultureel Programma Historicidagen 2024

Het Cultureel Programma tijdens de Historicidagen 2024 in Maastricht is bekend! Dit jaar presenteert de organisatie van de Historicidagen 2024 een rijk aanbod van culturele activiteiten, waaronder historische stadswandelingen en fietstochten, een filmprogramma en diverse tentoonstellingen. Het Cultureel Programma vindt plaats op donderdag 22 augustus van 16:00 tot 18:00 uur. Naast het reguliere programma op de donderdagmiddag, introduceren wij dit jaar ook een doorlopend cultureel aanbod dat gedurende de gehele Historicidagen 2024 te bezoeken is op het FASoS-terrein. 

Wijkverpleegsters op fiets in de jaren ’50

Op de donderdagmiddag is er volop de kans om een frisse neus te halen tijdens een fiets- of wandeltocht. Zo neemt historicus Mia Vrijens ons fietsend mee langs verschillende wijkgebouwen: panden die zijn overgebleven uit de tijd dat de wijkverpleging gemeengoed was. Ook kunnen we onder begeleiding van amateurhistoricus Corry de Koster de benen strekken tijdens een bezoek aan de Tongersehof, één van de oudste monumentale begraafplaatsen van het land. Benieuwd naar een van onze andere stadswandelingen? Bekijk dan vooral het overzicht van het programma.

Op vrijdagavond is er vanaf 19:00 uur de mogelijkheid om deel te nemen aan het filmprogramma. Lumiére Cinema vertoont de documentaire Selling a Colonial War van regisseur In-Soo Radstake. Aansluitend is er een panelgesprek met Aline Sierp, expert in politics of memory, en Klaas Stutje, gespecialiseerd in het kolonialisme van Nederland. Meer geïnteresseerd in een historisch etentje? Meld je dan vooral aan voor het congresdiner dat dit jaar zal plaatsvinden op een verrassende locatie. Daarnaast is er gedurende de gehele Historicidagen van alles te beleven op het FASoS-terrein. Zo is de tentoonstelling Aldegonda Hoeberechts, een meisje van de Muntstraat te bezoeken, en is de documentaire In the Shadow of Ashes te zien. Hierbij geven respectievelijk kunstenares Christiane Steffens en filmmaker Ben Yau toelichting.

Het culturele programma wordt de komende tijd nog uitgebreid, dus houd vooral ons overzicht in de gaten voor eventuele wijzigingen.

FASoS is het toneel van het doorlopend cultureel programma