Programma

Het programma van de Historicidagen 2024 wordt gevuld met uiteenlopende onderdelen. In drie dagen komen diverse onderwerpen aan bod tijdens de keynote lezingen en sessies, maar ook tijdens verschillende activiteiten op en buiten de Universiteit van Maastricht.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende programmaonderdelen (wijzigingen voorbehouden).

Donderdag 22 augustus:

Jo Guldi

Jo Guldi (hoogleraar Kwantitatieve Methoden aan Emory University, Atlanta) zal tijdens de Historicidagen in Maastricht spreken over text mining om het recente klimaatbeleid te analyseren. Guldi: ‘I am a historian of capitalism. My interests have ranged widely over problems of the past and methods for knowing the truth’. Haar onderzoek is gericht op diverse thema’s, waaronder Infrastructure and Information InfrastructureLandscape and Land Use en History and Historical Methods. Lees verder.

 

Vrijdag 23 augustus:

Valika Smeulders

Valika Smeulders (hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum) is als wetenschapper en curator gespecialiseerd in het Nederlandse koloniale verleden en de representatie ervan. Van haar hand verschenen onder andere Op zoek naar de Stilte en Slavernij in Perspectief over het Nederlandse slavernijverleden in Nederland, Curaçao, Suriname, Sint Maarten, Ghana en Zuid-Afrika. In 2019 ontving Smeulders de Black Achievement Award in de categorie Onderwijs en Wetenschap. Lees verder.

Op vrijdag 23 augustus vindt de uitreiking plaats van de Elise Mathilde Essay Prijs met aansluitend een dankwoord van de winnaar.

Op zaterdag 24 augustus wordt de Jong KNHG BA scriptie prijs uitgereikt.

Het sessieprogramma van de Historicidagen 2024 biedt een breed scala aan lezingen, presentaties, workshops en discussies waaraan je zelf een bijdrage kunt leveren.

Bekijk hier het voorlopig sessieprogramma van de Historicidagen 2024 in Maastricht.

Naast lezingen en sessies, presenteert de organisatie van de Historicidagen 2024 ook een rijk cultureel programma gevuld met historische stadswandelingen en fietstochten, een filmprogramma en diverse tentoonstellingen.

Hier vind je een overzicht van alle activiteiten in ons culturele programma (wijzigingen voorbehouden).

English

The program of the Historians’ Days  2024 will be filled with diverse components. Over three days, various topics will be addressed during keynote lectures and sessions, as well as during various activities at and outside Maastricht University.

Below you will find more information about the different program components (changes reserved).