Nieuws

Limburg in de schijnwerpers!

Speciaal voor de Historicidagen 2024 worden meerdere tentoonstellingen ingericht die verschillende aspecten van de Limburgse geschiedenis belichten. Hieronder lees je welke tentoonstellingen Limburg in de schijnwerpers zetten!

 

Erfgoed als archief

In het bestuursgebouw van de universiteit zullen stukken uit de collecties van het Sociaal Historische Collectie Limburg (SHCL) worden getoond (briefhoofden, stukken van de vroedvrouwenschool in Heerlen en vlaggen en vaandels).

Organisator:     Bart Zwegers
Wanneer?          Donderdag 22 en vrijdag 23 augustus
Waar?                 Minderbroedersberg 4-6

 

Verzameld in Limburg

Bij de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen worden stukken uit de collectie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOK) getoond.

Organisator:    Bart Zwegers
Wanneer?         Gehele Historicidagen (22-24 augustus)
Waar?                 FASoS-terrein, Grote Gracht 80-82

 

Limburgse oorkonden

In het voormalige paleis van de hoogproost worden replica’s van middeleeuwse oorkonden tentoongesteld. Deze tentoonstelling is alleen op vrijdag 23 augustus te bezoeken.

Organisator:    Bart Zwegers
Wanneer?         Vrijdag 23 augustus
Waar?                Henric van Veldekeplein 29

 

75 jaar SHCL

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) organiseert een tentoonstelling over 75 jaar SHCL. Deze tentoonstelling hoort bij de sessie getiteld archieven en samenleving die op vrijdag 23 augustus om 14.00 uur georganiseerd wordt in het SHCL.

Organisator:     SHCL
Wanneer?          Vrijdag 23 augustus
Waar?                 Sint Pieterstraat 7

 

Aldegonda Hoeberechts, een meisje van de Muntstraat

Beeldend kunstenaar Christiane Steffens geeft ons door middel van schilderijen en imaginaire brieven een kijkje in het leven van Aldegonda Hoeberechts (Maastricht, 1798-1878). Hoeberechts was gehuwd met glas- en aardewerkfabrikant Petrus Regout. Haar aandeel in het succes van de uitbouw van zijn Maastrichts industrieel imperium is altijd onderbelicht gebleven.

Organisator:     Christiane Steffens
Wanneer?          Gehele Historicidagen (22-24 augustus)
Waar?                 FASoS-terrein, Grote Gracht 80-82