Nieuws

De plenaire lezingen zijn bekend!

Traditiegetrouw worden er tijdens de Historicidagen twee plenaire lezingen georganiseerd. De titels hiervoor zijn inmiddels bekend. Lees hier meer over wat je kan verwachten tijdens deze lezingen.

Op donderdag 22 augustus bijt Amerikaanse historicus Jo Guldi het spits af. De hoogleraar Kwantitatieve Methoden aan de Emory University in Atlanta verbindt zowel gedisciplineerde als ongedisciplineerde geschiedenis met elkaar. In haar lezing ‘Approaches to History in a Changing Climate’ gaat ze in op de verzoening tussen de kwantitatieve benadering van datawetenschappen en de genuanceerde benadering die kenmerkend is voor traditionele geschiedbeoefening. Universitair docent Digitale Cultuurgeschiedenis Pim Huijnen staat haar bij als referent.

De tweede plenaire lezing volgt op vrijdag, ditmaal van het hoofd afdeling Geschiedenis bij het Rijksmuseum, Valika Smeulders. Smeulders is gespecialiseerd in het koloniale verleden en de representatie daarvan. Haar kennis en ervaringen als wetenschapper en curator worden gecombineerd tijdens de lezing ‘The past is a foreign country: musea en interdisciplinair onderzoek’. Geert Somsen, universitair docent van de Universiteit Maastricht en onderzoeker naar de erfenis van het Europees imperialisme, zal hierbij optreden als referent.