Nieuws

𝙎𝙊𝙐𝙉𝘿 𝙒𝘼𝙇𝙆𝙎: ontdek Maastrichtse geschiedenis tijdens klankwandelingen

Tijdens de Historicidagen 2024 organiseren sound artists Mike Kramer en Julia Warren op donderdag 22 augustus en vrijdag 23 augustus sound walks: klankwandelingen langs de Maas en de ENCI, oftewel de Eerste Nederlandse Cement Industrie. Deze bijzondere manier van geschiedbeleving onderzoekt het Maastrichtse (post)industriële erfgoed in tijden van klimaatcrisis, en biedt deelnemers de kans om actief bij te dragen aan een muzikale compositie die gepresenteerd zal worden tijdens het slotprogramma van de Historicidagen.

Wandelaars worden tijdens de route uitgenodigd om zelf geluidsopnames te maken. Deze geluiden vertellen de geschiedenis en geheimen van de bezochte locaties. Er zal op meerdere manieren verhaald worden, soms vanuit historisch perspectief en soms via een meer poëtische benadering. Hierbij is er speciale aandacht voor de geschiedenis van de rivier en de industrie. Deelnemers ervaren tijdens de wandeling nieuwe perspectieven, en reflecteren als historici op hun praktijken van luisteren, maken en verhalen vertellen in hun eigen werk.

Deze klankwandeling is speciaal ontwikkeld voor de Historicidagen om de uitwisseling tussen historici en (geluids-/muziek)kunstenaars te faciliteren en te onderzoeken. De sound walks vinden zowel in het Nederlands (sessieronde 1, donderdag 22 augustus) als het Engels (sessieronde 3, vrijdag 23 augustus) plaats. Het maximum aantal deelnemers aan deze wandeling is 18.

Activiteit:            Wandeling
Voertaal:             Nederlands (donderdag) en Engels (vrijdag)
Titel:                     History Revisited: (post)industrieel erfgoed in een tijd van klimaatcrisis
                              History Revisited: (post)industrial heritage in a time of climate crisis
Organisators:    Mike Kramer & Julia Warren
Waar:                   Start vanaf binnenplaats FASoS-terrein
Wanneer:            Donderdag 22 augustus, om 14:00 uur                                                                                                   Vrijdag 23 augustus, om 14:00 uur.

LET OP:               Deelnemers behoren zelf een fiets te regelen, dit is mogelijk bij één van de                                 deelfietsorganisaties (Arriva of NS).

ENCI terrein door © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=140202887