Nieuws
De Historicidagen 2024 in de woorden van deelnemers
Drie dagen, een kleine driehonderd deelnemers, meer dan vijftig sessies en een bomvol programma. De Historicidagen 2024 in Maastricht zitten erop. Deze editie stond in het teken van het thema Ongedisciplineerde geschiedenis en werd georganiseerd door het KNHG in samenwerking met de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit en Fontys. Het organisatiecomité kijkt terug op een meer dan geslaagd congres, maar wat vinden de deelnemers? In dit verslag komen zij aan het woord, op basis van hun antwoorden op het evaluatieformulier.
Ruim een kwart van het aantal deelnemers nam de moeite het evaluatieformulier in te vullen. Van hen was ruim 85 procent positief of zeer positief over de Historicidagen in Maastricht. Een deelnemer noemt het een ‘geslaagd evenement dat je echt hielp om out of the box te denken’. Meerdere deelnemers benoemen de goede sfeer, de mooie locatie en inspirerende sessies als sterke punten. Daarbij werd het thema Ongedisciplineerde geschiedenis zowel positief als negatief ervaren: het leverde interessante, afwisselende sessies op, maar niet iedereen vindt een thema noodzakelijk.
De respondenten waren verdeeld over de informatievoorziening in aanloop naar het congres: een kleine meerderheid van 56 procent vond die goed tot zeer goed, de rest was neutraal of negatiever. Vooral het online programma werd onduidelijk gevonden: ‘Het duurde lang voordat het programma er was. Ook was het op de website de hele tijd “voorlopig”. Dat was verwarrend.’ Ook de inschrijving voor het cultureel programma in de zomervakantie werd door meerdere deelnemers ‘onhandig’ genoemd. De communicatie vooraf en het publiceren van het online programma zullen we bij de volgende Historicidagen heroverwegen.
De congresapp werd, ondanks wat technische mankementen, wel positief ervaren. Een deelnemer noemt de app ‘fijn voor het overzicht met alle sessies en programmaonderdelen’. Een significant deel van de gebruikers geeft wel aan liever het papieren programmaboekje te gebruiken.
Programma
Het sessieprogramma, dat op donderdagmiddag begon, werd overweldigend als positief ervaren: maar liefst 91 procent van de respondenten is positief tot zeer positief, en geen enkele respondent was negatief over het sessie-aanbod. Een deelnemer verwoordt het als: ‘Het enige minpuntje: keuzestress!’ Verder werd het – terecht – als vervelend ervaren dat niet alle sessies zich aan de vooraf opgegeven voertaal hielden. Daar gaan we volgende keer beter op letten.
Ook het cultureel programma viel in de smaak. 68 procent van de deelnemers was hier positief over. ‘Uitstekend, veel variatie en een goede connectie met lokale historische organisaties,’ zegt een van de respondenten. Wel gaven meerdere mensen aan niet aan het cultureel programma te hebben deelgenomen door tijdgebrek of doordat er geen leenfietsen meer beschikbaar waren.
Op donderdagavond hield Jo Guldi haar plenaire lezing. De meningen hierover waren verdeeld. De referent werd als weinig kritisch ervaren, en de lezing zelf was niet voor iedereen even duidelijk. Enkele respondenten gaven aan de lezing te ‘Amerika-centrisch’ te vinden.
De plenaire lezing van Valika Smeulders op vrijdagochtend werd daarentegen wel positief ervaren. De lezing was ‘heel toegankelijk en helder’, maar ‘had wellicht wat meer diepgang of uitdaging kunnen hebben’. Desondanks beoordeelt ruim 85 procent van de respondenten deze lezing als goed tot zeer goed.
Tijdens het slotprogramma op zaterdagmiddag presenteerde Maurice Hermans van Intro in situ de Historicidagen Geluidsstudio. Hierover waren de meningen verdeeld, de meerderheid van de respondenten (57 procent) beoordeelde het slotprogramma neutraal. Dit kwam voornamelijk door technische problemen, waardoor we naar een andere locatie moesten uitwijken. ‘Een interessant thema, helaas van de technische moeilijkheden die gelukkig opgelost werden,’ vat een deelnemer het samen.
Leiden 2026
De Historicidagen 2024 werden afgesloten met de aankondiging van de gaststad van de volgende editie. Anne Heyer maakte bekend dat de Historicidagen in 2026 plaats zullen vinden in Leiden. Ruim dertig deelnemers van de afgelopen editie maakten van de gelegenheid gebruik om enkele waardevolle suggesties voor die editie te doen. Deze gaan voornamelijk over praktische zaken en de publicatie van het programma op de website, maar bijvoorbeeld ook over het aantrekken van meer niet-academici. Bovenal kijken veel respondenten nu al uit naar de Historicidagen in Leiden. De organisatie kan niet anders dan daar van harte mee instemmen!